In de theorie voor mooie dingen & ik deel graag alvast <3

Omdat ik vanaf half oktober 4 dagdelen in de week ga vrijhouden voor AStar, ben ik hard aan het voorbereiden voor van alles en nog wat. Natuurlijk ben ik meer lessen aan het inplannen, zowel privé als groepslessen in mijn studio als op locaties. Maar ik ben ook workshops aan het bedenken en in elkaar aan het zetten. Het kost tijd maar het geeft zoveel positieve energie. Zo leuk om te doen maar nog leuker om straks te gaan uitvoeren en te bekijken of de feitelijke theorie, gemixt met de praktijk en mijn kijk op dingen ook aanslaat bij andere mensen.

Omdat ik bezig ben met verschillende workshops ontwikkelen, ben ik ook weer in de theorie gedoken. Ik merk dat ik de laatste tijd weer meer lees over yoga, meditatie, mindfulness en minder tijd op de mat doorbreng. Mijn lichaam merkt dit ook. Ik heb de laatste weken veel last van hoofdpijn maar ook gespannen rug, schouder en nekspieren. Mijn voornemen voor deze week is dus ook: meer tijd op de mat in het lichaam en minder tijd in mijn hoofd en in de boeken.

Al lezende en schrijvende, kijkende naar mijn praktijk en door een ‘grappig’ gesprek deze week met een collega, bedacht ik me dat het misschien leuk zou zijn wat uitleg te geven over 2 woorden die heel stereotype ‘YOGA’ zijn maar waarvan mensen die zich er niet in hebben verdiept vaak niet weten wat ze betekenen. En toch gebruiken ze het, soms wat sarcastisch maar vooral vaak op een grappige manier. Prima wat mij betreft maar voor mij betekenen ze toch meer en dit deel ik graag met jou.

Vandaag geef ik graag uitleg over Om & Namasté

Om (of Ohm of Aum) en Namasté– geschreven in Sanskriet en afkomstig uit het oude India – zijn zowel betekenisvol als heilig.

Om

Om is een heilige klank, een spiritueel icoon én wordt vaak gebruikt als mantra. Het is – net als Namasté – een woord uit het Sanskriet dat je kunt vertalen als ‘bron’ of ‘hoogste’. Bij Om is vooral de vibratie belangrijk wanneer het woord uitgesproken wordt (als AUM).

De betekenis van Om

Over de exacte betekenis lopen de meningen uiteen, maar Om verwijst naar de bron en de universele energie waar alles uit voortkomt. Het is een samentrekking van drie klanken (A, U en M) en op de juiste manier uitgesproken vormen deze een soort zoemend geluid, vaak beginnende achter in de keel en verder naar voren verplaatsend naarmate de klank je mond verlaat (sorry, ik kan het niet anders uitleggen 😉 )

Hoe doe je dat nou? Om oftewel AAAAAUUUUUUMMMMMMM?

◾De A-klank is de meest open en diepe keelklank (AAaahh…). Dit vertegenwoordigt het stadium van menselijk bewustzijn (waak-bewustzijn) en het ontwaken op aards of materieel niveau.

◾De U-klank is de klank die het meest voor in de mond ligt (UUuuhh… de U wordt als ‘oe’ uitgesproken). Dit is het stadium van droombewustzijn: denken, voelen, wensen, willen.

◾De M-klank is de sluiting van de mond (MMmmmm…). Dit is het stadium van diepe slaap-bewustzijn ofwel de ondefinieerbare eenheid-der-dingen.

 

De drie lettergrepen of klanken symboliseren daarnaast ook transformatie en de cyclus van het leven: geboorte, leven en dood.

Alles om ons heen vibreert en heeft een bepaalde trillingsfrequentie. De klank Om vibreert op precies dezelfde frequentie als alle dingen in de natuur. Daarom wordt Om de klank van het universum genoemd. Wanneer je het chant (het woord Om zingt of een mantra waarin het woord Om voorkomt), stem je symbolisch en fysiek af op dat geluid en erken je dat alles in het universum met elkaar verbonden is.

In sommige yogalessen wordt er aan het begin en/of het einde van de les Om gechant of tijdens Savasana muziek gespeeld waarin Om (als onderdeel van een mantra) gechant wordt . De klank heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel, waardoor je bloeddruk daalt en je gelijk meer tot rust komt. Het is ook een manier om je yoga practice als het ware ‘af te bakenen’ van de rest van je dag; als een moment van aandacht voor jezelf, naar binnen keren en mindful zijn. Op deze manier wordt je yogales méér dan alleen het fysiek uitvoeren van houdingen op je mat. Ik sluit mijn les in principe nooit af met Om. Bij workshops zoals meditatie of in kleine groepen of priveles wil ik weleens afsluiten met Om. Zelf doe ik het vaak om aan het einde van mijn practice nog even extra te focussen op de binnenkant van mijn lichaam.

Namasté

Als je kijkt naar de letterlijke vertaling van Namasté, dan betekent ‘Nama‘ buigen, ‘as‘ betekent ik, en ‘te‘ betekent jou. Oftewel: ik buig voor jou. Een iets vrijere vertaling waarbij ook naar de intentie en diepere betekenis van het woord Namasté wordt gekeken luidt: het licht in mij groet het licht in jou. Ervan uitgaande dat iedere mens en elk leven wezen in beginsel hetzelfde is, gelijk aan elkaar en afkomstig uit dezelfde bron. We zijn één. Ik vind dit een heel mooie vertaling aangezien ik altijd mezelf en de mensen om mij heen graag wil laten stralen (AStar~ A Star 😉)

In India gebruiken ze Namasté als groet, wanneer je iemand ontmoet. Vaak alleen door het gebaar met hun handen te maken om zo de betekenis te symboliseren zonder het woord uit te spreken. In het Westen wordt het handgebaar meestal gecombineerd met het (hardop) uitspreken van het woord Namasté.

Het handgebaar behorend bij Namasté voer je als volgt uit: plaats je handen met de handpalmen plat tegen elkaar aan voor de borst (ter hoogte van het hart), sluit je ogen en maak een kleine buiging met je hoofd. In plaats van voor de borst, kun je je handpalmen ook tegen elkaar plaatsen ter hoogte van je voorhoofd, je hoofd buigen en je handen vervolgens omlaag brengen tot voor je hart.

Dit Namasté-gebaar kom je vaak tegen aan het begin en/of eind van een yogales. Binnen de yoga staat dit handgebaar ook wel bekend als ‘anjali mudra’. Deze mudra (oftewel: energiezegel) wordt uitgevoerd door de handpalmen en vingertoppen van beide handen samen te brengen, welke gezien worden als belangrijke energiepunten van het lichaam. Deze punten staan via zenuwbanen in contact met de hersenen. Dus wanneer je je handpalmen samenbrengt voor de borst, verbind je op dat moment letterlijk je linker- en rechterhersenhelft met elkaar. Dit is meteen ook waar het overall bij yoga om draait; vereniging of éénwording.

Ik sluit mijn les altijd af met Namasté. Ik verplicht niemand om dit ook te doen, geef altijd 2 opties. Ik vind het een mooie manier om af te ronden omdat ik met alle respect iemand bedankt voor zijn tijd en aandacht. Ik erken dat ik iemand zie, niet alleen de buitenkant maar juist ook de binnenkant en dat ik dankbaar ben dat diegene mijn les heeft gekozen vandaag.

Namasté! <3

Angela

Angela van Keulen
Geschreven door

Angela van Keulen

Alles van Angela van Keulen