OVER

Wat leuk dat je meer wilt weten over mij, hoe ik op Curaçao ben beland of waarom ik op zoek ben naar mezelf en het ultieme geluk.

Allereerst, ik ben Angela van Keulen, op dit moment 34 jaar en zoals ik al eerder benoemde werkzaam in het onderwijs. Daarnaast ben ik yoga docent en heb ik sinds 2 jaar mijn eigen studio aan huis: Astar Yoga. Ik geef hier les op verschillende dagen in de week, aan verschillende doelgroepen, (zie classes) en daarnaast geef ik ook op aanvraag privé les of les op andere locaties zoals scholen, sportscholen en op het strand.

Op dit moment werk ik veel, teveel naar mijn mening. Ik wil mijn tijd effectiever in gaan delen, meer kwaliteitstijd voor mijn gezin, familie, vrienden maar zeker ook voor mezelf.

Tussen 2006 en 2011 heb ik 5 miskramen gehad. Pittig voor je lichaam en geest. Toch ben ik hier, samen met mijn partner, goed doorheen gekomen. We zijn beiden enorm positief ingesteld en hebben zoveel plezier samen gehad in deze jaren ondanks het verdriet, de hormoonbehandelingen, de hoop die telkens komt en gaat. Onze humor en het geloven in elkaar heeft ervoor gezorgd dat we ons leven nooit incompleet hebben gevonden. Het kon alleen maar nog leuker worden met een kindje. En dat werd het! Onverwacht was daar dit prachtige meisje, onze ‘one million dollar’ baby zoals de specialisten haar noemden…in 2012 is ze gekomen en nu staat ze elke dag samen met mij in onze yoga studio!

Toch hebben die jaren van lichamelijke en geestelijke belasting iets getriggerd. Het is een lang verhaal maar ik heb een auto-imuun-ziekte sinds 2008 en ook dit is soms pittig. Jarenlang kon ik doorgaan als een sneltrein, ik werkte 10/12 uur per dag, ging ‘savonds op stap, sportte veel, deed vrijwilligerswerk etc. etc. En toen werd ik ziek. Nog steeds. Zodra mijn weerstand laag is, ik weer als een sneltrein aan de slag ga en vergeet dat ik een stoptrein ben geworden, als ik te weinig slaap of teveel stress ervaar, dan grijpt het me. Genadeloos. De ziekte heeft vele vormen al aangenomen door de jaren heen maar hetgeen altijd zich aandient tijdens, zoals ik ze zelf noem, ‘aanvallen’ zijn ontstekingen aan mijn huid- en slijmvliezen, ontstekingen aan mijn gewrichten (het is een reumatisch aangelegen auto-imuun-ziekte), koortsaanvallen, vreselijk jeuk binnen in mijn benen (ik vergelijk het met jeuk aan mijn aders, alsof mijn bloed kookt) en onrust…vreselijke onrust in mijn lichaam en geest.

Ik ben ooit in 2008 met yoga gestart omdat ik vaak naar de chiropractor ging om wat nekwervels te laten rechtzetten en hier voelde ik me toch niet prettig bij. Dus. Samen met mijn nicht naar mijn eerste yogales op Curaçao. Mijn yogadocent Kirti stelde me gerust en verzekerde me dat ‘childs pose always availlable’ was…wat ze hiermee bedoelde wist ik toen nog niet. Vinyasa, wat een toestand die eerste les. Ik voelde me een soort stijve giraf en was continu op zoek naar bevestiging of ik het ‘goed deed’. Ik was kapot na een halve les. Bezweet, dorstig, directe spierpijn. Wat kon hier nu leuk aan zijn? Mijn nicht verzekerde mij dat het went, dat het prettig voelt voor je lichaam, uitdagend maar toch rustgevend en dat je in yoga helemaal niets verkeerd kon doen zolang je niet over je eigen grenzen heen gaat. Ik geloofde er niets van maar was toch geïntrigeerd door onze docent Kirti en haar manier van lesgeven. Ik had toen nooit durven vermoeden dat ik zo geraakt zou worden door deze levensstijl, want ja…yoga is een levensstijl, of door onze docent Kirti. Zij is mijn beste gids en mijn ergste nachtmerrie geweest tijdens mijn eerste stappen als yogadocent. Wat zij in mij losmaakte…ik zal het jullie besparen. Maar alle emoties zijn voorbij gekomen in de intensieve 31 dagen en de maanden literatuur studie erna die ik met haar en met mijn collega’s heb doorgemaakt. Het was een loodzware, life-changing ervaring die me zowel lichamelijk als geestelijk veel heeft gebracht. Ik ben nooit meer naar de chiropractor geweest, de geloofwaardigheid van mijn nicht is enorm gestegen  en ik ben als persoon veranderd.

Yoga en wonen/werken op een tropisch eiland! Goed voor mijn humeur, goed voor mijn gewrichten en weerstand, goed voor mijn levenservaring en mijn algehele kwaliteit van leven. Hoe ben ik hier ooit terecht gekomen?

In 2001 ben ik hier samen met mijn, toen nog vriendje (ik was 18), voor een jaar naar Curaçao verhuist. Voor zijn werk. We hebben een heerlijk jaar gehad en toen de tijd kwam om weer naar Nederland terug te keren en beiden weer de studieboeken in te duiken, deden we dit met pijn in ons hart. De vijf jaren daarna woonden we fijn in Nederland maar alles vergeleken we met het leven op Curaçao. Alles was daar leuker, beter, fijner, makkelijker, relaxter etc. etc. We waren niet makkelijk voor onze familie en vrienden, die op een gegeven moment zelfs vol irritatie riepen dat we dan maar weer lekker terug moesten gaan naar dat eiland.

En toen, in de zon op een zomermiddag in 2005, in de achtertuin van ons lieve, mooie, oude huisje, hakten we de knoop door. We zouden in december 2005 op vakantie gaan en naar werk en huizen gaan kijken en als dit lukte zouden we in 2006 gaan verhuizen voor een proefperiode van 2 jaren. Eerlijk. We hebben niets geromantiseerd, we hebben niets teveel gezegd of gedroomd. Dit eiland leven was voor ons…nu in 2017, met onze dochter, spreken we de taal en voelen ons hier meer thuis als in Nederland.

Elke dag ervaren we nog steeds als een cadeautje en we spreken vaak onze dankbaarheid uit over het feit dat het ons gelukt is. Het huis met zwembad, de vrijheid, de zon, de mogelijkheid tot reizen naar prachtige bestemmingen, de sky die de limit lijkt qua mogelijkheden, de lieve vrienden om ons heen en de geweldige familie die ons elk jaar weer komen bezoeken…en dan toch. Toch ben ik nu op zoek naar mezelf, naar waarom doe ik wat ik doe. Naar meer, naar verandering. Naar rust in mezelf. Naar meer liefde en aandacht voor mezelf en voor mijn lichaam. Naar meer kwaliteitstijd voor mijn dochter. Naar een continue uitdaging met genoeg regelmaat en rust zodat ik niet meer ziek wordt. Ik ben op zoek naar geluk, in grote en kleine dingen. In mezelf en in anderen. In Yoga, op de mat en buiten de mat. Yoga is een levensstijl, een manier van denken en doen, van mensen benaderen en jezelf en de wereld om je heen zien. Ik wil meer balans, meer yoga, meer puurheid. Ik wil doen wat goed voelt.

Ik hoop dat je tijdens mijn yogalessen fysiek en mentaal komt meezoeken naar wat goed voelt en als je dit om wat voor reden ook niet lukt, door afstand, tijd of fysieke/geestelijke belemmering, dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn schrijven. Want daarom deel ik dit, om samen met jullie te zoeken naar wat goed voelt.

* * *

Liefs,

Angela.

Thank you!

for being interested in Astar Yoga.