Ideaalbeelden op social media

Iedere dag worden we geconfronteerd met ieders succesverhalen en de mooiste foto’s op instagram, facebook, in tijdschriften, blogs etc. Het ene na het andere perfecte plaatje komt voorbij. Het ligt er natuurlijk aan wie je volgt en wat je leest maar als ik door mijn feed scrol dan staat deze vol met de mooiste smiles, afgetrainde lichamen, acrobatische yogaposes, de mooiste cocktails met uitzicht op een azuurblauwe zee en mega (gekmakend en soms zelfs intimiderend) inspirerende quotes.

En ja, ik doe er zelf ook gewoon aan mee. Want ja, niemand zit te wachten op foto’s van je dochter die net te horen heeft gekregen dat ze geen m&m’s voor ontbijt mag, of je chago/betraande gezicht als je je gewoon k*t voelt op een doordeweekse dag vanwege hormoonschommelingen, een half leeg glas cola op je bureau zonder direct daglicht etc.

Niemand wil dit zien. Vinden wij. Denken wij. Weten wij. Maarrrrrr….dit is wel de realiteit! We zijn dus eigenlijk continu allemaal op zoek om het mooiste van ons zelf te laten zien en het mooiste van anderen te bekijken omdat het ons blij maakt? Ons goed laat voelen? Of maakt het ons onzeker en gaan we nog meer ons best doen om mooie plaatjes te schieten? En zelfs bij te werken. Ik kreeg laatst het advies van iemand om de app ‘facetune’ te gaan gebruiken om mijn selfies mooier ‘af’ te maken?!!! Af te maken?!! WTF dacht ik…ik ben al AF! This is ME. What you see is what you get. En ja, soms draag ik (veel) make up, en soms niets. En ja dan zie je mijn pigmentvlekken (hoera voor zwanger zijn in de Caribbean) en je ziet andere oneffenheden maar halloooooo dat. ben. IK.
En ik wil toch mezelf laten zien? Of toch niet? Het laat me nadenken….want ook ik zet mijn leukste foto’s erop en quotes die ik inspirerend vind. Ik kom tot de conclusie dat social media voor mij vooral een visuele uitlaatklep is en geen geheel realistische afspiegeling van mijn leven. En ik denk dat dit bij veel mensen zo is.

Maar ik denk ook dat niet iedereen dit inziet en dat dit misleidend kan zijn. Allemaal perfecte beelden waardoor je het idee kunt krijgen dat iedereen een fantastisch leven leidt. Natuurlijk heb ik mijn onzekere momenten en krijg ik dat idee ook weleens. Als ik zie dat mensen mooie reizen maken die ik nooit heb gemaakt, of die gave nieuwe baan krijgen, op dat te leuke festival zijn of een te gek eigen bedrijf op starten. Maar ik probeer mezelf altijd weer snel te herpakken en me bewust te blijven van het feit dat er ook vaak een onrealistisch beeld wordt geschapen. Ik laat me er dus vooral door inspireren.

Als ik prachtig afgetrainde lichamen zie bijvoorbeeld dan denk ik soms ook dat ik net als vroeger weer helemaal strak in mijn vel wil zitten met een sixpack. Maar serieus? Hoe realistisch is dit? In mijn leven?! De meeste fotomodellen en bekende ‘fitgirls’ met zelfgeschreven boeken hebben namelijk als fulltime functie: het onderhouden van hun strakke lichaam. Dat is namelijk bijna een fulltime job. En daarbij komt dat ik bijna 35 ben, een mooi kind heb, geen overgewicht en alle kleding aankan die ik leuk vind. En toch zwijmel ik weg bij die mooie strakke buikjes….maar, ik probeer er wel realistisch naar te kijken en ook vriendinnen in mijn omgeving er bewust van te maken dat het soms oke is om te concluderen dat 6 dagen in de week sporten op dit moment niet in je leven past. Je hebt andere verplichtingen en prioriteiten en ja, die gaan ten koste van die sixpack

Maar serieus, ik probeer me niet te laten afleiden door alle mooie beelden op social media. Ik probeer te focussen op waar ik zelf mee bezig ben. Ik probeer de prestatiedrang/strijd te negeren en dat geeft mij rust en tegenwicht aan alles wat er om me heen gebeurt. Ik probeer te relativeren en me te late inspireren door de successen en mooie momenten van anderen.

Hoe ervaar jij dit?

Zo, en nu eens een mooi, bewerkte selfie uitzoeken om bij deze blogpost te plaatsen

Shine✨

Liefs,

Angela

Angela van Keulen
Geschreven door

Angela van Keulen

Alles van Angela van Keulen